Claes Iversen

Photography by Peter Stigter

C  l  a  e  s    I  v  e  r  s  e  n

s p r i n g | s u m m e r  2 0 1 5

Op donderdag 10 juli showt Claes Iversen zijn SS15 collectie tijdens Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. Naast een tiental couturestukken lanceert de van oorsprong Deense ontwerper zijn eerste prêt-à-portercollectie. Onder de noemer ‘II by Claes Iversen’ (spreek uit als ‘two’) brengt Iversen een complete garderobe met betaalbare designeritems, die net als zijn couture een voorliefde voor vakmanschap en rijke detaillering ademen.    

 

II by Claes Iversen

Met de lancering van ‘II by Claes Iversen’ maakt Claes Iversen een lang gekoesterde droom waar en breidt hij zijn label uit met een prêt-à-portercollectie. II by Claes Iversen is een complete garderobe met betaalbare mode-items voor elk moment van de dag. Van casual tot gekleed, met een sterke focus op tailoring. De collectie is ontworpen met een scherp oog voor detail en draait om cleane silhouetten die opvallen door rijk materiaalgebruik en vakmanschap. Net als zijn couturelijn draait de debuutcollectie van II by Claes Iversen om plooien, draperieën en vouwen. Signature pieces zoals de overhemdjurk, de little black dress en de trenchcoat krijgen een vloeiende, luchtige uitstraling door enkele subtiel geplaatste plooien en naden. Ook bij de tailoring draait het om scherpe vouwen; naast de perfect gesneden colberts en pantalons brengt Iversen een versmelting van koker- en plooirok. De meer geklede items zijn moeiteloos te combineren met de casual fashion statements binnen de collectie, zoals de sweatshirts met kristallen borduursels en poedel- of zeepaardprint en de zomerse breisels met ausbrenner-details. Het sobere kleurenpalet – denk nude, zand, petrol, zwart en wit – onderstreept het ingetogen en verfijnde karakter van II.

Couture

De Watteau-plooi, vernoemd naar de zijden jurken die Jean Antoine Watteau in de zeventiende eeuw schilderde, vormt het uitgangspunt voor zowel de prêt-à-porter- als de couturecollectie. Claes Iversen herinterpreteert de kenmerkende wijde capevorm van deze jurken naar een serie volumineuze couturelooks uitgevoerd in onder meer lichte taft, dubbele zijde en zware tafzijde. Subtielere plooien en vouwen – zoals uitvergrote Engelse naden – geven klassieke silhouetten een eigentijdse draai en onderstrepen Iversens feilloze gevoel voor stofval. Daarnaast brengt Iversen enkele rijkelijk bewerkte looks, al dan niet volledig bewerkt met kristallen broches in bloemvorm. Zachte, gedempte tinten als bleekroze, mintgroen en nude worden afgewisseld met intense kleuren als petrol en zonnebloem geel.

II by Claes Iversen is vanaf voorjaar 2015 verkrijgbaar bij geselecteerde verkooppunten in Nederland. Het prijsniveau ligt aan de bovenkant van het middensegment.