Francisco van Benthum

Persbericht 24 januari 2014

FRANCISCO VAN BENTHUM EERT RUSSISCHE ACTIVISTEN TIJDENS MERCEDES-BENZ FASHION WEEK AMSTERDAM

Op vrijdag 24 januari introduceert modeontwerper Francisco van Benthum zijn nieuwste collectie tijdens een show op de catwalk van de FashionWeek Amsterdam. Het startpunt voor de collectie, getiteld CON-STRUCT/FW14-15, is het constructivisme – een kunstvorm uit de periode 1919-1934 die zijn oorsprong in Rusland vond. Van Benthum vertaalt dit naar het nu, en vraagt met zijn presentatie positieve aandacht voor de Russische activisten die zich verzetten tegen de toenemende repressie van het huidige regime.

CON-STRUCT/ FW14-15
De collectie is grofweg opgedeeld in drie kleurthema’s waarin assemblages en outerwear terugkerende elementen zijn. Het beeld is uiterst masculien en refereert sterk aan streetwear. De eerste serie is geïnspireerd op praktische legerkleding. Ruige jassen is uitgevoerd in een high-tech water-repellent nylon,
die het kreuk effect van een wax-jas heeft. Een stoere legertrui is uitgevoerd in een superluxe alpacawol.

De tweede reeks looks reflecteert op de actuele protest mentaliteit tegen en in Rusland. Leren sweaters, geassembleerde T-shirts, bombers en parka’s in japans nylon zijn beklad met politiek geëngageerde graffiti van de hand van IKWILGRAFFITI: Poetin krijgt mickey mouse oren en rebelse kreten sieren de kleding. De reeks kent een sterk ‘Russische’ kleurstelling, waarin signaalrood, wit, zilver en grijs de boventoon voeren.

Een serie van 3 T-shirts is ontwikkeld voor een goed doel: De opbrengst gaat naar ‘Stop de repressie in Rusland. Kies voor vrijheid’, een campagne van Amnesty International – zij voert intensief actie zodat de mensen in Rusland in vrijheid voor hun mening kunnen uitkomen. Een afgeleide versie van de T-shirts
is vanaf dit voorjaar verkrijgbaar in de webstore van FRANCISCO VAN BENTHUM, die in april wordt gelanceerd.

Het laatste blok presenteert duistere ‘schaduwuitvoeringen’ van beeldconcepten uit de constructivistische periode. En volledig geabstraheerde Roos en een dessin geïnspireerd op de grafische vormgeving uit deze periode komen terug in zwartgekleurde shirts en sweaters. Gelaagde silhouetten en kledingstukken in een materialenmix van borg, nylon, wol en katoen maken het beeld spannend.

Over FRANCISCO VAN BENTHUM
Sinds 2003 is Francisco van Benthum de drijvende kracht achter zijn gelijknamige luxe menswear label.

Van Benthum begon zijn carrière aan het einde van de jaren 90, nadat hij afstudeerde aan de modeafdeling van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Zijn visie op mannenmode manifesteert zich in collecties die op een elegante manier de heersende kledingcodes en restricties uitdagen. Met rigoureuze ingrepen of juist kleine verschuivingen in het silhouet of kledingstuk presenteert FRANCISCO VAN BENTHUM een even interessante als draagbare collectie voor een moderne kosmopolitische man.

In 2012 ontving Francisco van Benthum het Cultuurfonds Mode Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. FRANCISCO VAN BENTHUM is onderdeel van GROSSO MODA International Fashion Branding.

FRANCISCO VAN BENTHUM is internationaal verkrijgbaar via een geselecteerd aantal multi-brandstores en via zijn eigen conceptstore in Amsterdam.

De presentatie op Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam wordt mede mogelijk gemaakt door Monte Scroppino en Specsavers.