Duran Lantink

DURAN LANTINK DEBUTEERT OP FASHIONWEEK AMSTERDAM
Op vrijdag 24 januari presenteerde Duran Lantink zijn debuut collectie POLKA op de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam als onderdeel van het Vodafone Firsts Fashion Lab. Duran presenteert een collectie die inzicht geeft in zijn fantasierijke brein: een onnavolgbare volksdans met Marie-Antoinette, Moslima’s, macho-architectuur, India en techno.

Polka AW14/15
Het startpunt voor de collectie zijn de verhullende dracht van moslima’s en de exorbitante kleedstijl van Marie Antoinette. Duran laat de twee schijnbaar tegenstrijdige werelden in zijn collectie bij elkaar komen.

Het wringt, maar levert een spannend beeld op.
Totaal verschillende materialen ontmoeten elkaar. Isolatiematerialen, Tibetaanse schapenvacht, zijde, cupro en katoen – Duran experimenteert met het materiaal en benut ze tot het uiterste. De vervreemdin van de clash van goedkope en dure materialen in 1 kledingstuk wordt uitgebuit: zijn patchwork technieken bepalen niet alleen de oppervlakte van de kledingstukken, maar dicteert ook de vorm van de silhouetten.

Een belangrijke rol is weggelegd voor stugge materialen. Ze geven de kledingstukken hun uitgesproken vormen en verhullen het lichaam op een vervreemdende manier. Een top gemaakt van boomschors en katoen staat ver van het lichaam af en beschermt het als een cocon, of ruimtepak. Broeken worden extreem wijd door toevoeging van een extreme stolpplooi en volgen in contra bewegingen de flow van de drager.

Een fris helder kleurenpalet van witten en zilver is geaccentueerd met gemene fluoriderende geel. Al dan niet rigoureus over de kleding gekliederd. Het geeft een fris-vervuilde, moderne invulling aan de expressieve outfits.

Duran’s end-of-the-modern-world-esthetiek wordt compleet met een hoed in de vorm van een highlight uit Dubai’s triomfantelijke architectuur: de Burj Khalifa. ‘The tallest building in the world’ – torent boven alles uit. Zijn islamitische Marie-Antoinette komt tot uiting in de de op de burka geïnspireerde finalejurk die geheel is afgezet met 300 gevouwen lotusbloemen.

Over Duran Lantink
Duran Lantink (Den Haag, 1987) studeerde in 2013 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In mode-collecties, styling en tentoonstellingen presenteert hij een duizelingwekkende re-mix van alles dat hem inspireert. Van architectuur tot minimal techno, van afrikaanse stammen tot felini. Met zijn torenhoge 3D-geprinte schoenen (onderdeel van zijn afstudeer collectie) maakte hij nationaal en internationaal furore.

De schoenen zijn eerder tentoongesteld in Londen en het louvre in Parijs. In februari 2014 wordt de schoen geëxposeerd in het metropolitan museum of art in new york. Duran werkte als stylist en ontwerper voor onder andere vogue, glamcult en bibi van der velden. Hij woont en werkt in Amsterdam.
—-